Verander lettergrootte


Plaats een nieuw berichtPlaats een reactie Pagina 1 van 6   [ 53 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: vr 26. feb 2016, 01:29 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 29. apr 2012, 15:14
Berichten: 977
OV-10A/D Bronco


Goedenavond,

Voor het eerst in lange tijd weer eens een echt WIP verslag van mijn kant, ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. Ik ben het zo onderhand al een beetje verleerd eigenlijk. Het schrijven, maar ook het goed onthouden om op tijd foto's te maken voor in het verslag. :roll: Maar we gaan het proberen. Ik heb de afgelopen tijd hier een aantal hele interessante bouwwerken voorbij zien komen met veel scratchwerk en dat maakte dat ik besloten heb om weer eens een vliegtuig te bouwen in plaats van altijd maar weer dakflappers, rups- en wielvoertuigen. En ja, als je dan toch bezig bent, waarom zou je dan niet meteen 2 tegelijk bouwen? Dat is wel zo efficiënt en bovendien erg leuk omdat je dan mooi de verschillen kan zien tussen de 2 kitjes en kan spieken of er misschien her en der wat ontbreekt. (Wat overigens zeker het geval is...) Ik heb voor dit nieuwe project gekozen voor een toestel dat ik altijd al erg mooi heb gevonden, namelijk de Bronco. Waarom dan? Nou, het is ten eerste een vreemde eend in de bijt maar het toestel heeft in mijn ogen ook een erg bruut uiterlijk en heeft bovendien met erg interessante kleurtjes rond gevlogen. Voor mijn project kijken we echter maar naar één kleur: ZANDBAKBRUIN! En oh ja, iets donkerder ZANDBAKBRUIN! en nog wat grijze meuk aan de onderzijde. Beide toestellen krijgen het zandbruine camouflage schema dat de Amerikaanse mariniers gebruikten ten tijde van de Golfoorlog van 1991. Die oorlog is de laatste tijd overigens weer wat in de belangstelling aangezien het inmiddels al weer 25 jaar geleden is dat Schwarzkopf met zijn geallieerde vriendjes Sadam Hoesein een pak slaag kwam geven. :titter:

Tijd voor wat plaatjes, zodat jullie ook weten waar ik nou allemaal over loop te lullen, wel zo handig.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Geschiedenis en Specificaties


Geen zin om er zelf wat moois van te maken dus alles gekopieerd uit die ene bekende online encyclopedie... :titter: De Rockwell OV-10 Bronco kwam voort uit de in 1961 door de Amerikaanse krijgsmachtdelen geuite vraag naar een lichtbewapend verkenningsvliegtuig. Het toestel is ontworpen als tweemotorige hoogdekker met genoeg ruimte voor vijf personen (inclusief bemanning). De tweekoppige bemanning zat achter elkaar in de cockpit die uitstekend zicht bood. In de hoog gemonteerde vleugels zaten 2 Garret turbopropmotoren, waarvan de omhulling uitliep in een voor dit toestel zeer kenmerkende dubbele staartboom. Het toestel kon een scala aan (close air support) bewapening meevoeren in de vorm van lichte bommen, raketwerpers en kanonnen. De standaard bewapening bestond uit 4x Mauser 7.62mm machinegeweer aan hardpoints onder de romp gemonteerd. De eerste 7 YOV-10A prototypes vlogen in 1964. In serieproductie werd het toestel geleverd aan het USMC, de US Navy en USAF en werd intensief ingezet tijdens de Vietnamoorlog. Het laatste model, de OV-10D, werd zelfs nog bij de bevrijding van Koeweit ingezet. De D versie was uitgerust met nachtzichtapparatuur, bezat een vorm van Forward Looking Infra Red (FLIR), video en laser doelaanwijsapparatuur. De motoren leverden betere prestaties en het toestel was uitgerust met een roterend drieloops 20mm kanon. De OV-10 Bronco serie werd vanaf 1992 bij de Amerikaanse krijgsmacht uitgefaseerd.

De USMC was de grootste OV-10 Bronco gebruiker. In tegenstelling tot de luchtmacht plaatsten de mariniers de OV-10, na de eerste leveringen in 1968, meteen in een agressieve rol in de Vietnamoorlog. De eerste Bronco’s in actie vlogen in juli 1968 al vanaf de basis Đà Nẵng. Ze waren ingedeeld in Vessel Marine Observationsquadron 2 (VMO-2). In november 1968 opereerden USMC toestellen van VMO-6 vanaf de basis Quang Tri. Oorspronkelijk was dit squadron gelegerd in Futenma, Japan. De mariniers vlogen zowel met de OV-10A en OV-10D in de FAC rol. Tevens gebruikten zij het toestel voor andere taken; er werden parachutisten en sensors mee afgeworpen en het toestel werd natuurlijk ook als licht aanvalsvliegtuig ingezet ten behoeve van grondsteun. De uitrusting verschilde van fosfor doelmarkeerders tot seismische sensors en miniguns. Er vlogen vijf USMC squadrons met de Bronco, VMO-1, VMO-2 en VMO-6 waren reguliere squadrons. VMO-4, afkomstig van Dobbins airbase, Georgia en VMO-8 van Naval Air Station (NAS) Los Alamitos, Californië, bestonden echter uit reservisten. VMO-4 was tevens de laatste operationele eenheid met Bronco’s en werd in juli 1994 opgeheven. Het USMC stond ook achter de doorontwikkeling tot OV-10D en vervolgde de operationele inzet door beide A en D modellen in januari 1991 bij operatie Desert Storm in te zetten. OV-10D’s waren sneller en beter handelbaar en konden ook ’s nachts worden ingezet; de OV-10A had geen nachtzichtapparatuur en was slechts overdag inzetbaar. Er werden 2 OV-10A’s door hittezoekende grond-lucht raketten afgeschoten; 1 militair kwam daarbij om en 3 werden gevangengenomen door Irak. Na dit conflict werden Bronco’s van VMO-4 ingezet bij missies tegen drugdealers. Later werden OV-10’s, gesteund door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, omgebouwd voor het besproeien van papavervelden met herbiciden. Hiervoor werden ex-USMC OV-10D’s vanaf de basis Davis-Monthan, Arizona speciaal uit de mottenballen gehaald. De US Navy startte in 1968 de vliegertraining ten behoeve van ondersteuning van SEAL en rivier operaties in de Mekong delta. De eerste OV-10’s waren geleend van het USMC en werden als Vessel Attack Lightsqn-4 (VAL-4) in januari 1969 ingezet. Dit lichte aanval squadron vloog de OV-10 in Vietnam tot april 1972 toen de toestellen weer aan het USMC werden teruggegeven. VS-41 was marine Bronco trainingseenheid en vloog vanaf NAS North Island, Californië. Na de Vietnamoorlog werd het toestel door de marine alleen nog als wapen testplatform gebruikt.


De Modellen:


Er zijn verschillende mallen gemaakt voor de Bronco. Ik heb voor de kits van Revell en Academy gekozen omdat die decals bevatten voor Desert versies. De dozen:


Afbeelding


Decals:


Afbeelding AfbeeldingDe Bouw...Het eerste wat op valt is het enorme tijdsverschil tussen de twee kits. Dit wordt ook deels duidelijk in de kwaliteit, de Revell kit heeft veel flash daar waar de Academy kit super strak gegoten is. De pasvorm verschilt echter niet gek veel, beide hebben plamuur nodig en ook niet een beetje... :panic: De Academy kit heeft meer onderdelen en daardoor automatisch ook meer detail.

Als aller eerste heb ik wat dingetjes in het interieur geplakt maar daarna ben ik al snel begonnen met de vleugel-motor constructie. Bij beide kits is het namelijk zo dat je die volledig in elkaar kan zetten zonder dat het de bouw aan het interieur belemmert. Al snel werd duidelijk dat plamuur en veel schuurwerk nodig zal zijn om alles strak te krijgen:


REVELL:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

ACADEMY:


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Oké, Academy doet het iets beter maar haalt ook absoluut niet een ruime voldoende... :behave: Maar daar is de cockpit-romp dan ook nog in een dry-fit toestand.

Nog even ter vergelijking:

Afbeelding

Afbeelding
De D heb ik even aan de kant gezet. Eerst maar eens dit beestje van Revell onder handen nemen qua schuur- en plamuurwerk. Zo geschiede, lijkt al iets fraaier:


Afbeelding


Dat de rest er ook al wat beter uit ziet moeten jullie maar even van me aannemen want daar heb ik namelijk geen redelijk bewijsmateriaal voor. :roll: Iets met foto's maken enzo...

Nadat alles mooi glad geschuurd was had ik enorm veel zin om naden vol te stoppen met plamuur. Not. Daarom ben ik dus maar even bezig gegaan met het interieur. Het interieur bij een Bronco is nogal belangrijk namelijk vanwege de enorme inkijk, en inkijk is natuurlijk heel mooi maar dan moet er wel wat te zien zijn... :lol: Revell had ingeschat dat 2 stoelen, een bodemplaat en een mager instrumentenpaneeltje wel genoeg zou zijn. Ik kan me daar persoonlijk niet helemaal in vinden, al helemaal omdat ik de zijramen open wil houden namelijk bij beide modellen. Dus toen ben ik maar druk bezig gegaan met styreen om er wat leuks van te maken:

Daarvoor moest ik eerst een enorme pinmark verwijderen. Dat had al eerder gemoeten maar ja, iets met haastig en spoed is toch niet altijd goed... :oops: De schroevendraaier bood in combinatie met een aansteker uitkomst!


Afbeelding


Op foto's is te zien dat op de zijwanden een frame zit:

Afbeelding


Dus:


Afbeelding


Daarna ben ik bezig gegaan met de onderdelen die Revell dan nog wel had aangeleverd om te bouwen naar de realiteit:


Zo was het paneel veel te dun:


Afbeelding


En zijn de stoelen ook nogal mwuah...


Afbeelding


Dus die stoelen even goed onder handen genomen, het lijkt allemaal wat dik maar dat is het beslist niet!


Afbeelding


Daarna ben ik bezig gegaan met de elektronica die achterin de cockpit zit op een verhoogd plateau:


Afbeelding

Afbeelding


Nog wat aan de stoeltjes toegevoegd, instrumenten panelen opgeleukt en zie daar:


Afbeelding

Afbeelding


Het begint al ergens op te lijken. Nog lang niet alle details zijn toegevoegd maar dat doe ik na het schilderen, en sommige onderdelen pas aan het eind wanneer het model bijna klaar is. :D


De Bronco is natuurlijk een gegarandeerde staartzitter, dat was me meteen wel duidelijk. Hoe erg echter niet. Ik heb dus nog best veel moeite moeten doen om voldoende massa in de snuit te krijgen nadat ik de rompen al had gelijmd... Zelf onderin de stoelen heb ik wat verstopt, waar de ervaringen van het jarenlang smokkelen van verboden goederen al wel niet goed voor kan zijn... :titter:


Afbeelding


En dan de test, doet 'ie het wel of doet 'ie het niet?

Ja hij blijft keurig staan:


Afbeelding

Afbeelding


Het begint al ergens op te lijken. :)Tot de volgende update!

Dj.

_________________
Bezig met:
- OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm'
- CVR(T)'s: FV-107 Scimitar 'Operation Granby'
- Bushmaster - 1/72 Scratch Build

Afgerond:
- Death Waits in the Dark' ~ Diorama


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: vr 26. feb 2016, 09:04 

Geregistreerd: vr 18. maart 2011, 13:34
Berichten: 3225
Wat is dit eigenlijk een spuuglelijk vliegtuigje zeg.
Nou is het detailniveau van de Revell niet heel denderend, maar die Academy is toch ook niet heel veel beter.
Passen doen ze tenslotte allebei niet.
Goed om weer eens wat van jou hand te zien Dj.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: vr 26. feb 2016, 14:51 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 16. feb 2012, 10:51
Berichten: 374
Woonplaats: Purmerend
markie schreef:
Wat is dit eigenlijk een spuuglelijk vliegtuigje zeg..


Niet teveel op hem letten hoor...hij vindt dingen al snel lelijk :lol: :P :titter:

Ik heb ook een Bronco 10A, maar dan de Academyversie.
Net zoals bij Revell zal daar ook gescratcht moeten worden.

Je scratchwerkzaamheden ziet er goed uit.

Weet niet of je dit al wist en of de D versie dat ook heeft, maar bij de A-versie heeft de co-piloot ook een stuurknuppel.

Jammer dat de Relversie opliggende panel lines heeft.

Cheerz :ok:
Barry

_________________
Wie vecht kan verliezen, maar wie niet vecht heeft al verloren


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: vr 26. feb 2016, 15:22 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 29. apr 2012, 15:14
Berichten: 977
Bedankt voor de reacties! :ok:
markie schreef:
Nou is het detailniveau van de Revell niet heel denderend, maar die Academy is toch ook niet heel veel beter.
Passen doen ze tenslotte allebei niet.

Inderdaad haha, viel me eigenlijk wel een beetje tegen van Academy.
Wolf73 schreef:
Niet teveel op hem letten hoor...hij vindt dingen al snel lelijk

Hehehe :titter:
Wolf73 schreef:
Weet niet of je dit al wist en of de D versie dat ook heeft, maar bij de A-versie heeft de co-piloot ook een stuurknuppel.

Volgens mij hebben beide dat inderdaad, stuurknuppeltjes zijn overigens nog in de maak. Die komen t.z.t. wel online te staan.
Wolf73 schreef:
Jammer dat de Relversie opliggende panel lines heeft.

Ach ja. Het is jammer inderdaad maar ik heb daar niet zo veel problemen meer mee. Ik heb inmiddels al heel wat kits gebouwd met opliggende paneel lijnen en mijn ervaring is dat je even goede resultaten kan bereiken als dat je kan met een kit met gegraveerde paneel lijnen. Het draait uiteindelijk allemaal om de afwerking, dus of je alle oneffenheden goed weggewerkt hebt. Als je het model dan mooi in de kleuren zet dan maakt het voor het eindresultaat wat mij betreft bar weinig verschil of de paneel lijnen nu wel of niet opliggend zijn.
Dj.

_________________
Bezig met:
- OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm'
- CVR(T)'s: FV-107 Scimitar 'Operation Granby'
- Bushmaster - 1/72 Scratch Build

Afgerond:
- Death Waits in the Dark' ~ Diorama


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: vr 26. feb 2016, 21:25 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 7. jul 2010, 18:18
Berichten: 2046
Woonplaats: Enkhuizen
Ik vind ze gaaf :ok:
Maar ik word er wel eens van beschuldigd een vreemde smaak te hebben qua modelbouwonderwerpen... ;)
Mooi werk tot op heden!

Mij maakt het ook niet heel veel uit of het nu op- of inliggende paneellijnen zijn. Meestal is het meer de hoeveelheid schuurwerk of detaillering die bepaald of ik zo'n ding ga rescriben. Heb jij nog een manier om die opliggende lijntjes te repareren na schuren, of scribe je dan gewoon een nieuwe inliggende? (zoals ik meestal doe als ik geen zin heb de hele kit te scriben)

Groeten Jeroen


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: za 27. feb 2016, 01:02 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 29. apr 2012, 15:14
Berichten: 977
Ik probeer de opliggende paneel lijnen meestal terug te schuren met een nieuw stukje schuurpapier. Gewoon de nog bestaande lijntjes volgen.Dj.

_________________
Bezig met:
- OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm'
- CVR(T)'s: FV-107 Scimitar 'Operation Granby'
- Bushmaster - 1/72 Scratch Build

Afgerond:
- Death Waits in the Dark' ~ Diorama


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: za 27. feb 2016, 12:38 

Geregistreerd: di 14. jan 2014, 17:08
Berichten: 1379
Woonplaats: Boskoop
Dat zijn wel een paar serieuze kieren zeg :shock:

Ik vind je scratchwerk heel mooi tot nu toe. Vaak zie je dat zelf gemaakte onderdelen toch wat grof worden, maar dat van jou ziet er echt wel schaal correct uit :ok:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: za 27. feb 2016, 20:03 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 29. apr 2012, 15:14
Berichten: 977
Thanks Peppie! :)Dj.

_________________
Bezig met:
- OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm'
- CVR(T)'s: FV-107 Scimitar 'Operation Granby'
- Bushmaster - 1/72 Scratch Build

Afgerond:
- Death Waits in the Dark' ~ Diorama


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: zo 28. feb 2016, 14:17 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 25. nov 2012, 21:11
Berichten: 767
Ah! Twee staarbomen....
Matige passing,
Veel kieren,
Veel plamuur,
Opliggende panellines,
Komt me bekend voor.... :mrgreen:

Maar wel veel slimmer bezig zie ik. Ze staan al keurig op hun pootjes. :ok:

Zonder gekheid. Keurige scratchbouw van het interieur.
Alle lof vanwege het aanbrengen van de verbeteringen aan het toch wel enigzins tegenvallende plastic.

Goede keuze qua toestel ook, (doet heel, heel ver weg ook wel een beetje denken aan de A-10).

Suc6.

_________________
I type like I live. Fast and with lots of mistakes.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: [WIP]OV-10A/D Bronco 'Operation Desert Storm' [1/72]
BerichtGeplaatst: zo 28. feb 2016, 18:54 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 17. feb 2015, 18:32
Berichten: 1782
Grover schreef:
Ah! Twee staarbomen....
Matige passing,
Veel kieren,
Veel plamuur,
Opliggende panellines,
Komt me bekend voor.... :mrgreen:


:D :D :D

Leuk topic Dj, zo'n duo bouw. En heel mooi, net en gedetailleerd scratchwerk, zoals terecht al opgemerkt werd.

Zelf had ik er denk ik voor gekozen de opliggende paneellijnen te scriben. In het begin lijkt het meer werk. Maar omdat je veel moet gaan plamuren en schuren ga je toch veel detail verliezen. Met diepliggende paneellijnen is dat een stuk makkelijker terug te halen. En uiteindelijk geeft het bij het verweren ook wat meer mogelijkheden. Maar goed, zo kan het ook. Ik ben dus benieuwd hoe het verder gaat. Succes! :ok:

Hé, en waarom ligt er een nat lapje over je Bronco?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw berichtPlaats een reactie Pagina 1 van 6   [ 53 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Google [Bot] en 15 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

phpBB.nl Vertaling